line-image
Projecten / 15 februari 2022

Polyclinique de l’Enfant, La Louvière (Belgium)

In oktober opende het Centre Hospitalier Universitaire (CHU) Tivoli in La Louvière de gloednieuwe Polyclinique de l’Enfant, op een steenworp van het Universitair Ziekenhuis. Daar zijn voortaan alle pediatrische diensten samen gebracht in één gebouw, dat helemaal op kinderen is afgestemd. De hele kinderkliniek is gebouwd vanuit het inzicht dat het laten spelen van het kind een gunstig effect heeft op de pijnbestrijding en op de herinnering aan het ziekenhuis.

Over dit prachtige project en het bijzondere gebruik van zink als gevelmateriaal hadden we een gesprek met architect Fabien Henne van het architectenbureau N&CO en de zink-installateur Oreste Pietroniro van Protoitures.

Stel jullie even voor.
Oreste Pietroniro: Wij zijn een dakdekkersbedrijf. Protoitures is gespecialiseerd in het plaatsen van zink in gevels en op daken.

Fabien Henne: In 2000 heb ik mijn architectenbureau N&CO opgericht. Wij voeren zowel openbare als particuliere architectuurprojecten uit op de meest uiteenlopende gebieden. Daarbij stellen we altijd het welzijn van mens en milieu centraal.

Hoe beschrijf je dit project en jullie rol bij de realisatie ervan?
Fabien Henne: Om het project voor dit neuropsychologisch platform voor kinderen en de pediatrische polikliniek van het UZ Tivoli in La Louvière te realiseren, organiseerde de bouwheer een architectuurwedstrijd, die wij gewonnen hebben. Het was de bedoeling van de opdrachtgever om in de buurt van het ziekenhuis een gebouw te zetten dat uitsluitend bestemd is voor kinderen en tieners. Zo hoeven ze niet naar een grote ziekenhuisinfrastructuur te gaan, wat hen vaak ongerust of angstig maakt.
Daarom hebben we dit project helemaal afgestemd op kinderen en ontworpen op hun schaal, met hun welzijn op het oog. Maar het moest ook een functioneel en aangenaam gebouw worden, dat voldoet aan de wensen en de strengste eisen van het ziekenhuispersoneel.
De architectuur wilden we dan ook speels maken, zowel qua uitzicht, structuur als inrichting. Verder vonden we het essentieel om in het hele gebouw voor een maximum aan natuurlijke lichtinval te zorgen.

Heel speels zijn de opvallende, kleurrijke zuilen die de gevels versieren!
Fabien Henne: Ja, het zijn gigantische mikado’s waarmee we aantonen dat dit gebouw voor kinderen bestemd is. Binnenin hebben we de verschillende diensten ontworpen volgens de thema’s zee, land en lucht. Die hebben we dan vertaald in decoratie en de spelletjes in de verschillende patio’s. Verder hebben we gewerkt met kleurcodes en grappige bewegwijzering.

Waarom is er voor zink gekozen als materiaal en VMZINC als partner?
Fabien Henne: We kozen zink als gevelmateriaal voor de uitstraling die we het project wilden geven. Afgezien van het feit dat zink de tand des tijds en alle mogelijke weersomstandigheden goed weerstaat, maakte dit materiaal het ons ook mogelijk ritme te geven aan de gevels.
Verder zorgden de flexibiliteit en de uitvoeringsmogelijkheden van zink, zoals voor de rondingen van de patio’s, dat we ten volle op dit materiaal konden vertrouwen. We hebben daarbij gebruik gemaakt van twee basiskleuren. Het was een overheidsopdracht en dat gaf geen enkele garantie dat VM Building Solutions die zou krijgen. Toch konden we rekenen op het waardevolle advies van Regional Sales Manager Philippe Gustin en het studiebureau van VM Building Solutions: zij werkten alle bouwdetails uit zodra de algemene aannemer was aangesteld.

Oreste Pietroniro: Het was voor ons een heel bijzonder project omdat je niet vaak werkt met dergelijke structuren in zink. Onze goede verstandhouding met Philippe Gustin van VM Building Solutions was ook voor ons een belangrijke troef om van deze uitdaging een succes te maken.

Fabien Henne: Tijdens het hele bouwproces verliep de samenwerking met Protoitures buitengewoon vlot en efficiënt. Alle hindernissen die we onderweg tegenkwamen, hebben we zonder problemen in onderling overleg opgelost. Wij willen hen hiervoor nog eens bedanken!

Wat heeft jullie het meest bevallen in dit project?
Fabien Henne: Onze grootste voldoening in dit avontuur is dat wij, nu de kinderkliniek effectief enkele maanden in gebruik is, tot onze vreugde vernemen dat de feedback van ouders, kinderen en verplegend personeel zeer positief is!

Oreste Pietroniro: Ik was bijzonder opgetogen over de samenwerking en de verstandhouding op de werf. Het was tenslotte ver van een alledaagse opdracht om te realiseren wat de architect op zijn tekentafel had gecreëerd. Mijn mannen waren dan ook heel vereerd dat de architect hen aansprak met “Les Artistes”!