Daan Residential, Taipei (Taiwan)

 

Daan Residential, Taipei (Taiwan)

For taipei, Rogers Stirk Harbour and partners designed two high-rise apartment towers, a new urban signal for city-dweller lovers of refinement and greenery.

 

 

 

 

 

Architect: Rogers Stirk Harbour and partners 
Technique: Honeycomb zinc parnels, Surface aspect: QUARTZ-ZINC® STRAT

 

Vertical housing is fashionable and high-rise apartment blocks abound.   Far from being stereotypical, they offer comfort, luxury and innovations in order to meet the requirements of affluent clients who want to enjoy the advantages offered by this typology: views, space, modernity, service... Made up of two apartment towers of 31 and 35 storeys, the Rogers Stirk Harbour & Partners complex is located on the edge of the Daan Forest Park, a Taipei city-centre park, often referred to as the lungs of the city.   The focus is placed on habiltability: full height ceilings, generous balconies providing an outside space in the sky, bordered by glass guardrails, flexibility of spatial arrangement and large windows.   The project overlooks the green oasis of the nearby park, home to many varieties of animals and lush vegetation. 

 

 

 


Another remarkable feature is the use of QUARTZ-ZINC® cladding for all the structural parts, chosen for its capacity to switch from dark to bright according to changes in the light.   The developer had very demanding aesthetic requirements.   Among other things, he wanted the zinc surfaces to be perfectly flat.   To meet this requirement, the zinc was glued to a honeycomb core.

 

 

This honeycomb solution ensures flatness and mechanical resistance.  It was tested on a full-scale mock-up, using a 12 x 8 metre fragment of facade.   The assembly details for the zinc elements and especially those used for rainwater drainage - which can potentially lead to heterogeneous ageing of the facade - were optimised thanks to this full-scale model.   The local manufacturer was selected for his capacity to make panels with complex shapes.   The installation of a material such as zinc, which develops a patina over time, marks significant progress compared to the traditional unchanging lacquered metal and glass walls of older skyscrapers.