Mar Shopping Mall, Matoshinhos (Portugal)

 

Mar Shopping Mall, Matoshinhos (Portugal)


Make the building homogenous yet differentiate interior spaces: such was the challenge
faced by the architect when designing this multi-purpose shopping mall.

 

 

 

 

 

Architect: Adriano Callé Lucas 
Technique: Cassette VMZINC®, Surface aspect: QUARTZ-ZINC®

 

When designing the shopping mall in Matoshinhos, a town north of Porto in Portugal, architect Adriano Callé Lucas sought to combine opposites : “under a single roof we had to accommodate two major retail brands offering radically different products, several small stores and a leisure area with restaurants and a cinema.” To make the project homogenous while at the same time facilitating
easy identification of the different spaces, the architect decided to play on volumes: “using a mixed concrete-metal substructure, we laid out and organized a series of volumes coherently so as to separate and distinguish their purposes clearly.”  The facade plays a central role: “by using zinc, we tried to break the effect created by the concrete panels.” But there was no question of breaking the harmony: “we wanted to create an impression of continuity, with no dominant traits, in order to create an uninterrupted architectural effect.”

 

 

Technical focus

To make installation of the cassettes easier, the architect and the VMZINC technical teams designed a fixing system allowing direct installation onto the substructure.  This made it possible to minimize trimming without hindering expansion and contraction of the zinc cladding.

 

 

A tailored project

With the local VMZINC technical teams, using his sketches and a model, the architect developed a unique cassette system with a specific profile: “we had to find a compromise between what I wanted and the physical capabilities of zinc.” The cassettes were superimposed to obtain the desired effect: “an impression of continuity on the cladding.” This effect was continuously created throughout the project: “when we were working on the site, we reformulated and readjusted the compromise between the dimensions of the panels, their profile and their thickness.”